Etkili konuşmanın yolları

Konuşmak, insanların kendilerini etkili bir şekilde ifade etme yöntemlerinin başında gelir. Ancak herkes etkili konuşma becerisine sahip değildir. Peki, ister iş hayatında ister özel hayatta olsun etkili konuşmak için nelere dikkat etmek gerekiyor? İşte etkili konuşmanın yolları.

Hemen hemen herkes yaptığı konuşmayla ya da yazdığı metinle karşısındakini etkilemek ister. Yalnızca bir topluluk önünde konuşurken değil, iş hayatında da özel hayatında da etkili konuşan insanların bu özellikleri sayesinde ön plana çıktığı, sözlerinin dikkate değer bulunduğu bir gerçektir. Peki, bunun için nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

İşte etkili konuşmanın  yolları:

Hazırlık yapın

Etkili bir konuşma için öncelikle ne söyleyeceğiniz hakkında hazırlık yapın. Eğer planlı bir konuşmaysa ve bir metin üzerinden konuşmanızı yapacaksanız işe ilk olarak pratik yapmaktan başlayabilirsiniz. Ancak plansız ve hazırlıksız bir konuşma yapacaksanız, konuşmanız sırasında değineceğiniz noktaları kafanızdan geçirin, düşünmeden cümle kurmamaya ve hızlı konuşmamaya gayret edin.

Göz teması kurun

Etkili bir iletişim için uygulamanız gereken kuralların başında konuşurken göz teması kurmak yer alır. Eğer karşınızdakini konuşmanızla etkilemek ve söylediklerinizde samimi olduğunuza inandırmak istiyorsanız konuşurken göz teması kurmaktan çekinmeyin. Ancak bu yaparken rahatsız edici olmaktan kaçının.

Beden dilinizi doğru kullanın

Etkili bir iletişim için kullanılması gereken bir diğer yol da jest ve mimiklerinizdir. Beden dilinin önemini göz ardı etmeyin, enerjinizi doğru yayarak ve beden dilinizi doğru kullanarak, kendi duygu ve düşüncelerinizi beden dilinizle destekleyin.

Ses tonunuza dikkat edin

Dikkat etmeniz gereken bir diğer unsur ise ses tonunuzdur. Konuşurken doğru noktalarda nefes almaya, hızlı konuşmaktan ziyade tane tane konuşmaya dikkat edin. Ses tonunuz duygu ve düşünceleriniz hakkında ipucu verir. Bu nedenle heyecanlı, stresli, üzgün olduğunuz zamanlarda da bulunduğunuz ortama göre ses tonunuzu ayarlayın ve yüksek sesli veya kısık sesli konuşmamaya gayret edin.

Konuşurken mesajınızdan uzaklaşmayın

Anlattığınız şey hakkında karşınızda nasıl bir etki bırakmak istiyorsunuz? Dinleyiciye vermek istediğiniz mesaj tam olarak nedir? Farklı konulardan bahsetmek ve asıl konudan uzaklaşmak dikkatin dağılmasına ve verilmek istenen mesajın dinleyiciye ulaşmamasına neden olur. Konuşma yaparken vermek istediğiniz mesajın ekseninde konuşmanızı yapın. Bir amaca yönelmeden yapılan konuşmanın etkisiz kalacağını ve dinleyiciye ulaşmayacağını unutmayın.

Dikkat çekin

Etkili bir konuşmanın en önemli unsurları arasında, anlatılan şeylerle ilgili olarak dinleyicinin dikkatini çekmek yer alır. Eğer mizahi yönü güçlü birisiyseniz konuşmanız sırasında bu özelliğinizden faydalanabilirsiniz ya da konuşmanızla ilgili anektotlardan veya ilgi çekici verilerden faydalanarak dinleyicilerin dikkatini çekebilirsiniz.

Sözü çok uzatmayın

Gereğinden uzun konuşmalar hem inandırıcılığınızı kaybetmenize hem de dinleyicilerin dikkatinin ve ilgisinin azalmasına neden olur. Bu nedenle lafınızı uzatmamaya ve dinleyicinin ilgisini üzerinizde tutmaya dikkat edin.

GAZİANTEP DİKSİYON VE HİTABET OKULU

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir